Det thailandske køkken har jo den der berømte og beef salad, og med den som skelet har jeg lavet en fusion med det vietnamesiske køkkens sprøde urteelementer og fermenterede smagsnuancer fra marinadens fiskesauce.
Perfekt forårsmåltid.
Allerførst det allersidste, nemlig marinaden, som hele pibetøjet skal vendes i. Den har nemlig godt af at stå og finde sig selv i køleskabet. Den består af sojasauce, limesaft, risvineddike, sukker, lidt fiskesauce og så grofthakket hvidløg og ingefær.
De to sidstnævnte ingredienser skal trække i marinaden men ikke med, når du hælder den over salaten. Dem sier du bare fra til den tid.
Smid det hele i en tætsluttende boks, ryst og stil på køl.
Selve salaten består af grofthakket koriander og ditto mynte, kogte og afkølede æggenudler, fintsnittet frisk rød chili, agurk skåret tyndt og langt med en kartoffelskæller, den hakkede marv fra citrongræs, forårsløg skåret på sned og fintsnittede skalotteløg.
Oksekødet er flank steak.
Den udskæring er forholdsvis billig og ganske brugbar, når du skal stege rødt og skære tyndt. Du kan selvfølgelig også investere i dyrere stykker som filet eller inderlår, hvis du har trukket spenderbukserne på i dag.
Som du kan se på billederne, fortrækker jeg mit oksekød helt rødt – her grænsende til blodigt – men du giver selvfølgelig bare oksen den tid på grillpanden, du finder bedst. Det skal dog ikke afholde mig fra at anbefale den røde stegning.
Uanset stegningen er det dog afgørende, at du får godt gang i stegeskorpen. Magien i stegt oksekød ligger i kontrasten mellem det karamelliserede, salte, umamipakkede ydre og det ferske, bløde og saftige indre.
Nap en kold øl, mens du steger kødet. Det føles godt, ikke?
Tag kødet af grillpanden og lad det hvile lige så lang tid, som du havde det over ilden. Skær det ud i tynde skiver med din skarpeste kniv.
Vend kød, nudler og salat i marinaden lige inden, du skal servere den. Top med hakkede, tørristede jordnødder og på bordet med den.
Det ser yderst spændende ud, det skal prøves 🙂
LikeLiked by 1 person
Herligt! God fornøjelse.
LikeLike
Hej Jan. Har du nogen anelse om, hvilket blandingsforhold, du brugte til ingredienserne til marinaden?
LikeLike
Ok, her er et bud: 2 del sojasauce, 1 del limesaft, 1 del risvineddike, 2 dl sukker, lidt fiskesauce og så grofthakket hvidløg og ingefær. Prøv det, og smag dig frem derfra. God fornøjelse!
LikeLike
Og god weekend 🙂
LikeLike