Sheperd’s Pie – hyggelig hyrdetime

Englænderne har sgu skovlen godt og grundigt under konceptet comfort food. Tænk bare på retter som Bangers and Mash, Fish and Chips og Lancashire Hotpot. Men på toppen af komfortkransekagen troner deres pies. Både dem med kartoffelmoslåg og dem med brød.

Så lad os sammen hoppe på en gang Shepherd’s Pie.

Du skal bruge et pund hakket lammekød, et par gulerødder, to løg, knoldselleri, to-tre fed hvidløg tomatkoncentrat, worchestershiresauce, chiliflager, sort peber, sukker og salt. Og til mos-låget 1 kilo kartofler, smør, mælk og revet ost. Hov, og også ærter.

Start med at brune lammekødet godt af. Altså rigtig godt af. Masser af farve, masser af smag. Fjern kødet fra gryden og steg hakket løg og derefter ditto gulerødder, selleri og hvidløg i det afsmeltede lammefedt. Giv blandingen en skefuld tomatkoncentrat, godt med worchestershiresauce og lidt sukker. Returner kødet og smid et stort glas vand eller fond over.

Nu skal kødsovsen boble i gryden ved lav, lav varme i en halvanden til to timer, indtil du har en tæt og sammenhængende masse. Top eventuelt op med lidt vand hist og pist, hvis massen bliver for tør undervejs. Smag til med salt, peber og lidt chiliflager.

En halv time inden kødsovsen er færdig, koger du de skrællede kartofler, og moser dem sammen med gode mængder smør og mælk, som du har lunet lidt. Kartoffelmosen kan være ret lind for at kunne blive smurt ud som låg på kødet.

Du kan eventuelt stille kødsovsen til afkøling inden låget kommer på. Men ellers er det blot at hænde kødsovsen i et ildfast fad og så komme kartoffelmosen over. Det gøres nemmest ved at lægge otte-ti klatter over hele overfladen og så smøre det jævnt ud. Der må ikke være huller låget.

Brug en gaffel til at rifle overfladen af kartoffelmosen, riv lidt ost henover og giv hele balladen 45 minutter i ovnen ved 180 grader indtil låget er brunt og indbydende.

Server med kogte ærter og et stolt glas IPA.

med emneordet , ,

Skriv mig en kommentar. Det synes jeg om.