Jo jo, der er sikkert nogen, som har fundet på den her drink før mig, men alright – nu siger vi bare, at den er min, ikke? Der er vel heller ingen grund til at skændes.
Nå.
Allerførst, faktisk mindst en uge forinden, laver du gløggessensen. Til den skal du bruge 3 dl mørk rom, 3 dl smagsneutral snaps, 2 dl portvin, 200 gram brun farin, saften fra en stor økoappelsin, en stor knold ingefær, 15 nelliker, 10 sorte peberkorn, 5 kanelstænger, 5 stjerneanis, 2 vaniljestænger og 20 kardemommefrø.
Start en gryde op på blusset og rist krydderierne af. Tilsæt brun farin og lad det karamellisere en smule, før du hælder vinen, spiritussen og appelsinsaften over. Smid til sidst ingefær i skrællet og skivet form samt vaniljekorn pelset fra vaniljestængerne samt selve stængerne i gryden.
Kog op og hæld på en lufttæt beholder.
Lad essensen stå køligt i mindst en uge men gerne længere.
Og nu kan den jo så blive til gløgg. Men også til gløggpunch, ved ganske enkelt at ryste 1 del essens, 2 dele tranebærsaft og masser af is i en shaker. Hæld over i afkølede whiskyglas med store isterninger.
Pynt med frisk mynte, som du først lige tærsker mod bordet eller – ja, jeg vidste det, din fritidsflagellant – underarmen, så aromaolierne frigives.
Ho ho ho!
Skål.