Bangers and mash – splendid old chap!

Ganske passende med en ærkeengelsk pub-ret her på folkeafstemningsdagen i Skotland, når der nu var udsolgt af fåremaver i Irma. Lunger og hjerte havde de i øvrigt. Respekt.

Men altså. Bangers and mash. Kartoffelmos, pølser og en kraftig og aromatisk løgsovs.

Frit slag på pølserne. Næsten.

I England får man altid små buttede svine- eller oksekødspølser med masser af krudt – se om du kan finde noget i den dur. Hos min slager fandt jeg nogle kradsbørstige sønderjyske kålpølser, som fungerede fint. Navnet bangers stammer i øvrigt fra rationeringen under Anden Verdenskrig, hvor slagtere solgte pølser, der havde tendens til at eksplodere på panden på grund af deres høje vandindhold.

IMG_0052

Nå men.

Til sovsen hakker du et par store løg fint og svitser dem på panden i en del smør og olivenolie. Blev ved med at stege dem ved svag varme, indtil de karamelliserer. Du kan hjælpe dem lidt på vej med et nip sukker eller to. Det fremhæver samtidig løgenes sødme.

IMG_9927

Tilsæt et par teskefulde hvedemel til løgene, vend dem et par gange og hæld en liter kalvefond over. Reducer ned til du har den rette viskositet, giv den lidt grov sennep og juster med worcestershire sauce, salt og masser af peber.

Hakket persille til sidst.

IMG_9932

Og så kartoffelmosen.

Du kan lave den helt standard med smør, creme fraiche and parmesanost – ja, også du? – men hvorfor ikke prøve den irske mosklassisker champ, når du nu er i gang med at køre i venstre side?

Den forløber sådan her:

Kog en grydefuld kartofler, til de er møre. Om du fjerner skrællen er helt op til dig og kartoflernes beskaffenhed. Hæld vandet fra og mos groft. I en kasserolle bringer du et par deciliter sødmælk op til kogepunktet og koger et par eller tre hakkede springløg ganske kortvarigt. Bare for lige at trække skarpheden ud af dem.

IMG_9940

Tilføj kartoffelmosen den kogende mælk med springløgene, masser af smør, salt og peber.

Rør ind og ikke mere. Hvis man bearbejder kartofler alt for meget, bliver de nemlig seje og klistrede. Luftig og cremet er de adjektiver, du går efter, når kartoffelmos skal på bordet.

Saml retten og velbekomme.

Tjek i øvrigt den italienske version af retten, som jeg lavede for et par år siden, med polenta i stedet for kartoffelmos, stærke italienske pølser og løgkompot med salvie. Den opskrift ligger lige her.

med emneordet , ,

Skriv mig en kommentar. Det synes jeg om.

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: