Nemlig!
Jeg var i Netto i torsdags – altså for at låne en kop sukker – og var samtidig på udkig efter æbler. På hylderne var der tre forskellige. Ingen af dem fra Danmark. Det mest åndsvage var pakkerne med Pink Lady fra New Zealand.
New Zealand. Altså knap 20.000 kilometer fra The Original Zealand, hvor jeg stod. I midten af oktober. Hvorfor? Tsk tsk. *hovedryst*
Nå, men.
Da jeg kom hjem, stod der heldigvis en stor pose friskplukkede syrlige, røde, danske æbler på vores altan. Efterårsmagi.
Først en omgang æblefritter.
Pisk et æg, en kopfuld sødmælk, en spiseskefuld sukker, en tsk kardemomme, en tsk pagepulver og et nip salt sammen og spæd op med hvedemel indtil du har en tyk dej, der falder meget langsomt af skeen.
Skær et godt syrligt æble i tynde skiver, pil kernehusdelen ud, dyp skiverne i dejen og fritér i en neutral olie ved 180 grader, indtil de er gyldne og knasende sprøde.
Drys med lidt sukker og spis dem mens de er lune.
Opskrift nummer to ligger lige for. Hvis du da har en blender…og kan lide jordnøddesmør.
En æble- og jordnøddesmør-smoothie.
Jordnøddesmørret tilfører en cremet konsistens og også en salt kant til de syrlige æbler. Og det er vigtigt, at du bruger syrlige æbler. Ellers bliver det bare en vammel omgang.
Smid to store æbler og den samme mængde isterninger i blenderen sammen med et par teskefulde jordnøddesmør, lidt vanillesukker, stødt kanel og en sjask sødmælk.
Mælken er egentlig bare for at hjælpe blenderen lidt i gang. Hvis du har en af de der blendere, der kan knuse iPhones og golfbolde – hey, jeg har selv set det på YouTube! – kan mælken sagtens undværes.
Blend indtil du har en creme konsistens, og smørret er fuldstændig opløst.