Gin & tonic-panna cotta – nytårsdessert

Så er vi der.

Totusindeogfemtens sidste blogindlæg.

Og selvfølgelig skal det handle om årets alleryderste ret – nytårsdesserten. Jeg har forsøgt mig med en cocktaildessert, nemlig en panna cotta tilsmagt med gin toppet med tonic-agurkesalat og citroncrumble.

I opskriften er der til en 4-6 festklædte gæster.

IMG_4758

Først gin-panna cottaen, som er den helt klassiske fra Sølvskeen, hvor du putter 4 dl fløde, 2 dl sødmælk, 100 gram sukker, et par flækkede vanillestænger og de udskrabede korn i en gryde og varmer op på svagt blus under omrøring. Og her kommer gin-tvistet: Ned til flødeblandingen ryger også 8 cl – jo, der står centiliter ikke deciliter – gin og en 20-30 tørrede enebær.

Hele molevitten varmer du op til lige under kogepunktet. Herefter sier du stængerne og bærrene fra og massen over i en skål.

IMG_4703

Så returnerer du blandingen til gryden og tilsætter 6 udblødte blade husblas. Varm op på ny og sørg for at husblasen er helt udrørt, før du hælder massen over i skålen igen. Ingen klumper i ginsovsen.

Her må den godt stå og trække og køle ned, indtil den tykner let. Det gør, at vaniljekornene ikke samler sig i bunden af formene. Lige inden du hælder på cocktailglas eller tekoppper eller hvad, du nu benytter som forme, giver du massen en kraftig omrøring, så kornene fordeles.

På køl indtil serveringen – mindst 4 timer.

Agurkekompotten laver du ved at skrælle og groftrive en øko-agurk, presse alt det agurkevand ud af snitterne, som du kan, og så vakuumpakke dem sammen med lige dele citronsaft og tonic. Og en lille teskefuld sukker. Hvis du ikke har en vakuummaskine, kan du bare lægge ingredienserne i en bøtte med tætsluttende låg eller en frysepose.

Lad agurkestrimlerne marinere, mens panna cottaen sætter sig.

IMG_4714

Crumble’en laver du af 75 gram smør, 50 gram hvedemel,  50 gram rørsukker, 50 gram fintvalsede havregryn, et lille nip salt og skallen fra en øko-citron fintrevet. Bland godt og grundigt, spred ud på en bageplade og bag ved 200 grader i 15-20 minutter indtil sprødt.

Når du skal servere desserten, vender du panna cotta’erne ud på tallerkner – den løsner sig fint, hvis du lige varmer glasset op en 20 sekunder i en skål med varmt vand. Top med tonic-kompotten, crumble’en og lidt friskrevet citronskal.

Jeg har i øvrigt for et par år siden eksperimenteret med en anden gin & tonic-dessert, nemlig drinken i sorbet-form. Den kan du finde her.

Godt nytår, allesammen.

med emneordet , , ,

Skriv mig en kommentar. Det synes jeg om.

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: