Da jeg var knægt brændte landmændene halmstubbene af på marken, når høsten var overstået. Så var det officielt efterår. Den duft har jeg her prøvet at hente ind på tallerkenen i en let efterårsforret. Retten kan forberedes i god tid før måltidet og så samles på to minutter lige inden servering.
Rettens stjerne – makrellen – har jeg fået fiskemanden til at filletere. Jeg giver dem lidt peber og havsalt og smider dem på en meget varm pande. Skindsiden først. Et par minutter på hver side. Højst.
Så lægger jeg lidt halm i panden.
Tilsætter ild.
Lader det brænde lidt og lægger låg på panden. Lad makrellen røge i et par minutter. Læg filleterne i bagepapir med lidt olie og læg i køleskabet.
Rødbedecremen laver jeg ved at koge rødbeder og blende dem sammen med creme fraiche, citronsaft, salt, peber og en lille smule cayennepeber. Dræn cremen gennem et kaffefilter og blend den igen. Fyld på doseringsflaske.
Og så til at samle retten.
Nederst flager af den halmrøgede fuldfede makrel. Lidt revet peberrod. Fintsnittet glaskål. Fintsnittet fennikel. Rødbedecreme. Kørvel. Lidt rapsolie.
For et år siden havde jeg også makrel på bloggen – se her.