Cocido madrileño – at spise stort i Madrid

Weekendens tur til Madrid bød naturligvis på masser af tapas, men også på en spiseoplevelse i den mere kuriøse afdeling. Heldigvis lige dele kuriøsitet og velsmag.

Oplevelsen var den madrilenske egnsret cocido. En masse gode ingredienser kommer i en stor gryde, koger og serveres hver for sig i succession og i en vanvittig mængde.

Allerførst kom en stor suppeterrin ind med den bedste suppe, jeg nogensinde har smagt. Efterhånden som de andre ingredienser kommer ind, finder man af, hvorfor den er så god. Kraftig med en baggrund af paprika, men helt uden at være fedtet. En dyb og varm start.

Næste servering er grøntsager og bønner og fedt. Ja, det lyder jo godt, ikke? En skål med kogt hvidkål, et fad med kikærter og kartofler og endelig en tallerken med spæk.

Derefter en noir-servering. Blodpølse fra Extramadura, altså regionen sydvest for Madrid, der også er kendt for dens chiliproduktion, og chorizo fra byen Léon. Begge med power og punch. En let bitterhed i blodpølsen og en næsten overvældende sødme i chorizo’en.

Og så…da vi var allermest sulten, kom kødet. En halv høne, en hel svineskank og masser af oksekød. Hønen og oksekødet var kogt til trævlende mørhed. Skanken havde derimod al den lagrede skinkes hårdhed.

Skanken var måltidets absolutte højdepunkt. Ufattelig smag. Ufattelig konsistens. Ufatteligt at man kunne blive ved med at spise.

En god og kraftig Rioja Reserva 2004 forsøgte af holde trit under vanvidsridtet.

Restauranten bød til sidst på en digestivo, men desserten holdt vi os fra, inden vi trillede hjem til vores hotel.

Jeg finder en sær nydelse i at spise retter det sted, de er opstået. Pizza i Napoli. Paella i Valencia. Sushi i Tokyo. Clam chowder i New England. Kylling Kiev i…nå ja, den har jeg vist til gode. Hvis du har det på samme måde er cocido et anbefalelsesværdig indslag på en tur til Madrid. Rustik og meget simpel bondemad og ikke noget man selv lige koger op derhjemme.

Der er flere restrauranter i Madrid, der har specialiseret sig i retten. Vi var på Malacatin på Calle Ruda 5. Fantastisk sted, husk at bestille bord i god tid.

med emneordet

Skriv mig en kommentar. Det synes jeg om.

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: